{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 07 Mar 2018
兩大晶片巨頭收購案有戲劇性發展,Qualcomm原定昨日召開股東大會,討論Broadcom的收購建議;但Qualcomm昨日卻公開美國政府的信件,指收購對國家安全構成危機,需要押後會議進行調查。
美國外國投資委員會(CFIUS)認為Broadcom刻意持續以巧言令色誤導股東和大眾,但卻忽略嚴重的監管和國家安全問題。CFIUS指,來自新加坡的Broadcom與「外國組織」的關係對國家安全構成威脅,並因此要求將Qualcomm的股東大會延期30日調查Broadcom;但卻未有說明是甚麼組織。
BroadcomQualcomm提出以每股79美元收購Qualcomm全數流通股份,並且計畫在36日的Qualcomm股東大會上,提名6Broadcom董事成員,令收購方案順利通過。路透社報道引述匿名消息指,Qualcomm是華為的主要對手,一旦收購成功,會影響到美軍,未來十年或要轉購華為產品,因此政府透過CFIUS插手收購事宜。
Broadcom發言人回應指,正全力與CFIUS合作,又表示「美國的Broadcom Qualcomm組合」無疑會帶來更多資源,有利投資和發展;而將這責任委託予「欠缺支持、因不斷違規而要用現金流找罰款的失敗Qualcomm管理層」,不合符美國長遠利益。Qualcomm則拒絕回應。股東大會將押後到45日再舉行。
來源:路透社
香港一向機會處處,唔只樓、演唱會飛、月餅可以炒,就連颱風「山竹」襲港都可以炒高膠紙售價,而每年嘅新iPhone開售更成為咗「果農」嘅年度盛事。Apple新推出嘅iPhone Xs及iPhone Xs Max今日正式喺香港開賣,喺朝早 ...
tech
【用家勝利日】iPhone Xs半日炒完 回收價大插水
21 Sep 2018
開發者Steve Troughton-Smith繼日前喺iOS 12.1 Beta中,搵到新iPad將支持橫向Face ID功能後,佢再發現新iPad嘅外接顯示器(External Displays)出現咗「3840x2160 (4K)」,即係話,新iPad喺iOS 12.1下將支援4K外置顯示 ...
tech
【繼續爆料】新iPad Pro將支4K外置顯示
21 Sep 2018