{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 03 Aug 2017

Tom Hardy在《Dunkirk》裡展示Omega CK2129,二戰時期的機師、領航員配戴着所謂的Pilot Watch其實沒有大家想像般複雜,防磁、精準,可能附置一些計時裝置,已經可以戴着上戰場。

Zenith新推出的Pilot系列,玩復古Vintage感覺,具仿古精鋼錶殼、巨大凹槽式錶冠、超大夜光數字、粒紋錶面,還有原廠自製機芯,配埋絨面錶帶,色調猶如經歷年月洗刷,戴起來十分有感覺。

新品Pilot Type 20 Extra Special 40mm,錶殼採用仿古精鋼質料,錶面有弧形藍寶石水晶鏡,覆蓋設計簡約卻不欠細節的錶盤,仔細睇睇,錶盤不單止有石灰、卡其綠、酒紅等Vintage色彩,上面更有粒紋裝飾,相當細緻。標準飛行風格大數字、米色指針皆有夜光物料,確保低光閱讀。

腕錶搭載Zenith自家Elite 679型自動機芯,具備中央時、分、秒針,以及50小時的動力儲備。錶底蓋刻有Zenith標誌,還有錶廠的創立年份 — 1865年,有輝煌歷史當然要宣之於世。

簡單的Vintage大三針Pilot,Zenith可能刻意設計得比較柔和,不走Hardcore霸氣路線令腕錶變得中性,女仔戴起來亦不覺得有問題,而且今時今日,很多女生都習慣戴40mm以上的大錶,無辦法,港女比港男還要霸氣是常識吧。


都係嗰句,葡萄園由 DBR 負責管理,配合得天獨厚嘅地理環境,就算係強國製,我都係願意試的
watchesandwine
【China Lafite】世界首隻中國製 Lafite 將於 2018 年登場?!
20 Oct 2017
半邊盤面逆跳設計,有個性之餘,仲好貼近跑車儀錶板嘅感覺,男士見到真係毫無抵抗力!
watchesandwine
【男士恩物】BVLGARI Octo Retro Maserati GranSport、GranLusso
20 Oct 2017