{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 09 Jan 2018

在香港尋找威士忌酒吧,無論你去有百多款典藏的Angel’s Share、Club Qing,到號稱有300多款的Ginger,相信都無法與外國酒吧比肩,唔信? 位於蘇格蘭Edzell村的這家Glenesk Hotel,是威士忌典藏的健力士世界紀錄保持者,總共有1,031款來自世界各地的靚威,稱為Whisky博物館也不為過

原紀錄由Forbes Robertson的Millionayr保持,共有800多款威士忌,但Glenesk Hotel的店主Dylan Wren在5年前接手Glenesk後,便慢慢追上並超越Robertson,成為世界收藏最多款威士忌的地方。據聞狂熱愛好者Dylan Wren自己都有2,500枝收藏,但孰真孰假,就要去參觀下、飲下先知。

Dylan Wren (圖左) 接手店舖的時候,已想開一家Whisky Bar (也很正路,咁多威士忌),除了蘇格蘭取貨容易,他也看準不少威士忌飲家也會特地到蘇格蘭朝聖,藉着Glenesk Hotel,他可以把當地的威士忌文化推廣開去,而破紀錄也只是順手而已。

如果你是狂熱級Whisky Lover,又有興趣到蘇格蘭走一趟,真的可以考慮住下Glenesk Hotel,入面的威士忌介紹、Tasting Note做得很詳細,放一輪Whisky Holiday,肯定可以增加你對威士忌的知識與品鑑功力。

Source : Glenesk Hotel

Freak 真係每次都俾到你驚喜,未認識嘅,一定要睇下呢隻無指針,用機芯顯示時間嘅奇想系列!
watchesandwine
【SiHH 2018】Freak Vision Watch — 真正結合意念與工藝的創新
15 Jan 2018
大家唔需要期待呢隻有齊 Rolex 可樂圈、AP 錶圈造型、PAM 錶冠護橋與三文治錶盤、寶璣針、假 IWC Logo 嘅 Swiss Icons Watch;Moser 宣佈 : 唔會有實體錶出
watchesandwine
【SiHH 2018】H.Moser & Cie 宣佈放棄製作 Swiss Icons Watch
15 Jan 2018