{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 29 Mar 2018

唔講你可能唔知,原來今年是Tissot的165周年,沒有舖天蓋地的宣傳,只有低調典雅的Vintage復刻。新錶Heritage Petite Seconde是向1943年的首批防磁表Antimagnetique致敬,圓殼銀盤與阿拉伯數字跟足舊版,而最大分別則是錶殼從27mm加大至42mm。

雖說現代主流愛大錶,個人覺得玩得Vintage款,整體尺寸也相當重要,42mm戴於腕上,還不如來個40mm甚至35mm,既能保持現代感,也不失古典韻味。

機芯當然也換成ETA 6498-1,振頻2.5hz (每小時18,800次),具46小時的動力儲存,這裡要注意,雖然新錶盤面寫上「ANTIMAGNETIQUE」大字,但這機芯卻不符合現代防磁規格,說穿了,只是復刻經典的一個Signature (菠蘿包無菠蘿的道理)。

Tissot Heritage Petite Seconde在復刻的層面,大多細節做得頗為出色,而且定價約8千多港元,若想要抵玩的Vintage款,這枚你要留意了。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018