{ SKIP }
文:MenClub Mean娜  圖:互聯網
POSTED ON 21 Dec 2017

唔少情侶都會選擇大時大節帶另一半去見家長,可能因為冇事冇幹就去見家長未免太過尷尬,揀正「冬至」、「聖誕節」等等節日,算係有啲「藉口」去見下家長。老老竇竇,有邊個唔想見家長時可以喺對方心目中留個好印象呢?不過如果係第一次見家長,少不了會太緊張太在乎,可能搞到自己更騰雞唔知點算好,結果成件事變成一鑊泡。外國網站《Bustle》就列出多項見家長時嘅注意事項,如果你嚟緊都要見家長,不妨參考一下先。


穿著得體
每個人都有不同喜好嘅打扮,不過話晒第一次見家長,都係選擇大眾都較易接受嘅得體打扮比較好。


主動幫手
去人哋屋企做客,為咗表示你係一個有禮貌嘅人,最好都係開口問下有咩要幫手,畀個好印象另一半嘅父母。


讚伯母嘅廚藝
就算係客套說話都好,有邊個唔鍾意畀人讚,如果伯母親自下廚,多少都要讚下對方手勢。


要有禮貌
邊個父母會唔鍾意有禮貌嘅人?正所謂「禮多人不怪」,呢啲時候做多實好過做少。


見面前向另一半探定口風
見人家長最怕就係講錯嘢又或者DEAD AIR,所以去拜訪之前,最好向另一半探定口風,睇下到時有咩講得,有咩唔講得。


一定要討好媽媽
話就話爸爸係屋企嘅一家之主,不過其實真正嘅大佬係媽媽就真……(好似係)


帶禮物去見人
去拜訪世伯伯母,兩手空空邊似樣,多少都帶份禮物去見下人好啲。


投入對話
而家個個都係低頭族,玩少一陣電話都唔得,不過見家長時,一定要忍住唔好係咁玩電話,要盡量投入對話,仲要多啲眼神接觸添。


唔好飲太多
開心時通常都會飲返杯,不過記住唔好過晒火飲太多,以免人哋父母以為你係個酒鬼唔識節制。


唔好曬恩愛
就算你同另一半幾SWEET都好,要記住你女朋友始終係人哋個女,你喺人哋父母面前係咁搞住人哋個女,成件事幾咁尷尬。


表現出你想了解佢哋
去人哋屋企做客,唔好過於生保,好似唔想同佢哋接近咁,多啲參與話題,積極融入圈子,表現出你好想了解佢哋更多,想同佢哋成為一家人咁。

唔少攝影師都會喺日本取材,而東京攝影師ヤコー就同樣喺日本影咗唔少相,但特別之處在於,佢影嘅相都有一種超現實嘅感覺,好似動畫咁。
gags
不一樣的日本 東京攝影師ヤコー的動畫風相片
11 Jan 2018
喺社會打滾得耐,就會發現唔係個個上司都真心令人佩服,好多時一啖砂糖一啖屎,更多嘅係令人反晒白眼。
gags
令人反晒白眼 不負責任的上司廢話
10 Jan 2018