{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 12 Apr 2018
作為一個男人,如果一朝早起身發現有個女人Send訊息同你講佢有咗,而且肯定個爸爸就係你,那怕你人生唯一性伴侶就係左手你都會忍唔住怯一怯。不過如果你係一個女仔,咁你嘅反應可能就會好唔同啦!例如英國有位名為「Sophie Watch」嘅女生就遇到如此奇妙嘅事,最後將對話放上Twitter,成為一時熱話。
卻說某一朝早Sophie收到一位自稱為「Abbie」嘅女仔嘅訊息,話自己有咗,而最近幾個月淨係同「你」上過床,所以BB嘅經手人一定係,「你」,希望「你」能夠同佢好好傾下。作為一個對於人類繁殖有些少認知嘅正常人,Sophie當下就知呢位Abbie應該係Send錯訊息,於是就禮貌地同對方澄清。點知Abbie立時無名火起,大罵「Aidan」永_遠都只係識逃避責任,仲話今次係好認真。
Sophie於是繼續禮貌地澄清自己係個女仔,但Abbie顯然唔信,於是Sophie就決定自拍一張相去試圖說服Abbie。點知Abbie一見到Sophie嘅自拍照,就誤以為佢係「Aidan」嘅女友,仲嘲諷佢個「賤男友」偷食。最後就算Sophie再強調自己係女仔,唔係Aidan,Abbie都唔相信。
其後Sophie將整段對話截圖放咗上Twitter,戲劇性嘅發展吸引好多人轉發,大量「Aidan」被朋友Tag入帖子,又有唔少「Aidan」主動澄清自己冇搞大Abbie個肚,反正就成為一時網絡熱話。講起又講,最後Sophie都係唔知Abbie搵唔搵到正確嘅Aidan出黎。
sophiewatch97 on Twitter
作為旁觀者睇見《復仇者聯盟3》個Ending死咗咁多英雄都咁愁,更何況係戲中英雄們嘅好友呢?
gags
睇見都心痛 《復仇者聯盟3》之「想念英雄」插畫
22 Jun 2018
韓國有位繪師「청재팡인」就將個人對不同汽車品牌嘅印象加以擬人化,根據汽車品牌嘅感覺,畫出不同類型嘅男士,巴打們又覺得Match唔Match先?
gags
BMW似花花公子?繪師筆下的汽車品牌擬人版!
21 Jun 2018