{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 18 Jul 2017
有無發現,近幾年成個歐洲菜系都走向現代化嘅現象,法國、西班牙、意大利、或者係北歐四國,將自家傳統菜式,透過新派烹調手法同現代精緻擺盤再次呈現,唯獨葡菜喺呢個步伐,好似總係慢咗一步。


可能過個大海已經可以食到葡菜,葡國餐廳喺香港唔算多,大半年前喺中環結業,主打傳統葡菜嘅葡萄牙餐廳Casa Lisboa,今次reboot再來,餐廳就變成以「新派葡菜」(Contemporary Portuguese Cuisine) 為賣點,順應潮流。


Casa Lisboa的行政總廚Fábio Pombo


Advance Caterers Ltd集團行政總廚Jesus Pascual


餐廳找來新任葡籍總廚Fábio Pombo 和Advance Caterers Ltd的集團行政總廚Jesus Pascual攜手呈獻全新菜式。Fábio烹調葡萄牙菜經驗豐富,Jesus則對本地餐飲市場的敏銳觸覺,希望將這種現時在香港以及亞洲市場少有的新派葡萄牙料理帶給香港食客。或者喺形式上運用更多現代嘅手法去處理食材同擺盤,不過內藴就保存咗原始嘅葡萄牙風味,當然價錢可算走親民路線。


Portuguese Octopus Confit $280

用蒸氣方式將葡萄牙Moscatel甜酒味道釀入八爪魚裡,調味跳脫。


A5 Grade Flame-Grilled Chuck Rib“Preguinhos”  $380

以葡萄牙傳統小食牛肉三文治(Preguinhos)為啟發,再用A5級和牛重本重現。


Suckling Pig Slow Roasted“À Bairrada $260

食客在菜單中仍然可以找到數款在以往在Casa Lisboa 極受追捧、現在以新賣相示人的經典招牌葡萄牙菜式。


Codfish Cake with Parsley & Garlic Mayonnaise $95


Boulavardier  $88

除了新派葡萄牙菜式外,Casa Lisboa仲有一系列特別設計嘅葡式雞尾酒。


Casa Lisboa Gastronomia Portuguesa
地址:中環雲咸街63號巴力大廈2樓
電話:2905 1168

當舉世矚名的Noma仍未重開,瑞典另一重量級推手已經重開,瑞典二星米芝蓮餐廳Restaurant Frantzén,你要認識。
gourmet
【北歐米芝蓮二星大戶】瑞典Restaurant Frantzén 重新開業
20 Sep 2017
近年台灣除了江振誠和陳嵐舒,也有個主廚在當地聲名大噪,他的名字叫林健明,是個土生土長的香港人。
gourmet
【法式台灣味】台灣星級主廚快閃作客四季酒店
20 Sep 2017