{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 07 Aug 2017
蕃茄呢款唔起眼但老是常出現嘅食材,我地平時會點食?一係放喺沙律,一係放喺漢堡包,一係就用黎做成蕃茄醬,無乜驚喜,不過當蕃茄呢款食材落到各大星級米芝蓮名廚手上,會變成點?




英國三星餐廳Restaurant Gordon Ramsay,主廚Clare Smyth MBE係首位英國女性主廚,可以得到同維持三星好一陣子。佢就利用牛心蕃茄(coeur de boeuf tomato)做一份素菜版嘅牛肉他他,睇到個過程就知道有幾複習,因為佢唔止用一種蕃茄去將菜式分解再重組。






另一邊我地搵黎同樣三星餐廳Azurmendi 主廚 Eneko Atxa,餐廳位於西班牙美食之鄉 Bilbao。一碟睇落好簡單嘅 "tomato and eel ",為咗襯托鰻魚嘅味道,同時間就用呈上各種蕃茄嘅形式,好似醃漬蕃茄、鮮蕃茄、分子蕃茄汁、蕃茄雪糕。






以派對聞名的W HOTEL舉行「YEH!上海」之慶祝活動。
gourmet
【香港夜上海】香港W酒店「YEH!上海」慶祝活動
20 Oct 2017
介紹返,呢間LADY 7真係無_敵。
gourmet
【帶女友去一定嬲系列】北上發現偽港女咖啡店 LADY 7
20 Oct 2017