{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 28 Nov 2017

由英國餐飲公司Caterwings,根據多項嚴謹嘅標準,選出的全球美食之都,第一位就係西班牙北面市鎮,呢個黑馬竟然能夠擊敗東京、紐約,巴塞隆那、星加坡,或者香港等等,究竟贏係邊?而香港點解連車尾燈都望唔到?

San Sebastián位於西班牙北部,鄰近畢爾包,北面的海岸線與法國為伍,呢個巴斯克城市和鄰近地區,一向都認為是巴斯克美食中心,俾個例子你,就講今年World’s 50 Best awards,單是San Sebastián就兩間Mugaritz(No.9)Arzak (No.30),仲有三間米芝蓮餐廳,OK ,抵你贏。

超過20000個傳媒單位評分,打分內容亦相當有趣,例如餐廳數目、快餐佔總餐廳比例、菜式的多元、素食者的選擇、街頭小食的質素、負擔能力、最搞笑是「以當地最低工資計,需要工作多少小時才可負擔二人份晚餐」,望一望香港,需要差唔多11個鐘....

全球美食之都

一至十位排名如下:

1. San Sebastián
2. Tokyo
3. New York
4. Barcelona
5. Singapore
6. Paris
7. Madrid
8. Lima
9. London
10. Munich

呢度睇全球排名

摩登中菜采蝶軒今次載譽重開,新店落戶灣仔Garden East。
gourmet
摩登中菜采蝶軒 灣仔載譽重開
15 Dec 2017
網絡世界,好多嘢唔係真,睇相就「照騙」,食評固之然唔能夠盡信,但你又點諗到連餐廳本身都可能係假嘅。
gourmet
英國「打手」示範 如何在Trip Advisor 宣傳假餐廳
15 Dec 2017