{ SKIP }

POSTED ON 12 Apr 2018

話說英國上年就出現一個名為"Taste Film" 的活動,為了解決當地人星期五又想睇戲又想食飯,又下不了決定的心理關口。這個電影美食晚會pop-up在餐廳舉行,等你邊食6個course,邊睇經典舊片,可能係浪漫嘅《Notting Hill》,諗諗下其實好有出街食飯播周星馳嘅感覺。

不過留意返電影以經典舊片為主,浪漫嘅有《Notting Hill》,黑幫片有《Goodfellas》,動作片就有《Pulp Fiction》,其實好有出街食飯播周星馳嘅感覺。

好啦,咁餐飯係邊度食?就係餐廳,同時間電影亦會在餐廳放映,大家就可邊睇戲,邊食和餐廳主廚合作設計的餐廳,以電影為主題,6道菜有酒飲有waiter serve你,最有趣嘅地方係你會發現電影情節出現咩食物,你就會食咩,就如《Notting Hill》,Hugh Grant帶Julia Roberts上人地屋企食飯,當時朋友正正煮緊一碟 guinea fowl,你枱頭亦會出現一碟食材一樣的美食,心諗其實成件事幾好玩。

www.tastefilm.co.uk

人家的Whisky infuse 水果味,這家的Whisky infuse重金屬味...
gourmet
Thrash Metal重金屬注入 美國Metallica樂團推出自家黑麥威士忌
25 Sep 2018
美式燒牛肉 力戰 七割五分純米古酒。
gourmet
美式燒牛肉配搭Sake?扒房Lawry’s驚喜Sake Pairing晚宴
24 Sep 2018