{ SKIP }

POSTED ON 08 May 2018
究竟世界上最高的Fine Dining喺邊度?我講嘅係高度,一班廚師就打算挑戰呢個世界紀錄,喺喜馬拉雅山脈上,珠穆朗瑪峰的營地,舉辦一場餐廳pop-up晚宴,相當痴線。

提出這個驚人行動的是印度大廚Sanjay Thakur,參加過 Bocuse d’Or世界烹飪大賽和S.Pellegrino年青大廚比賽,曾任ETIHAD AIRWAYS first class的inflight Chef。五月尾前集結一隊,預計時歷8天的登山隊,現正招募10位無畏無懼的美食愛好者一同登山,你估依然係one piece咩....

登山就一定辛苦嫁啦,不過去到珠穆朗瑪峰的營地,就可以享用由大廚烹調的7道菜晚餐,係咪好吸引?行動代號" Triyagyoni ",為的就是帶出當地食材的豐饒和獨有的風土味。

登山之難,路途艱險不在講,值得留意的是,其中一個高山反應亦會減低登山者味覺敏感,所以大廚想令菜式印象深刻?那可能就要在香料和調味更要下點功夫。Thakur特別提到,所有食物也是以慢煮烹調,而且在營地所建立的一切佈置,亦會在下山時一併帶走。

參加者可以選擇:每日行6個鐘登山;或者直接用直升機管接送,如果你係想食餐飯,直升機一定有你嘅位置。咁講到尾,1位,價錢會係幾多?盛惠5600美金.....差唔多4萬食一餐飯,完了。

500歐元食住米芝蓮星級美食睇巴黎景色,幾抵呀!
gourmet
Alain Ducasse主理 嘆星級美食遊塞納河
16 Aug 2018
正如每個人心中都有座斷背山,每個男人心目中都會有間最愛的吧(對毒男們黎講可能係網吧),呢間吧未必有咩特色、未必有咩好飲、甚至連坐都未必好好坐,但你就係鍾意同班朋友三不五時去坐下、傾下計,呢間「吧」唔再係 ...
gourmet
香港都有!死前必到的150間酒吧
10 Aug 2018