{ SKIP }
文:MenClub Frey Lai  圖:MenClub
POSTED ON 05 Jan 2017
鬥木佬迪根、殺人王保利,女人湯丸亞力士仲有火雲邪神蘇利雲,加上文遜同籮文嘅抵死旁述。冇錯!就係講緊亞視嘅經典節目《週末摔角大狂熱》。喺香港講摔角,大家可能會覺得仲離地過打馬球,不過香港就出咗兩位摔角手,上年仲勁到打入WWE比賽!今次就請嚟呢兩位猛人同大家傾下偈

Ladies and gentlemen,Please welcome Hoho Lun and~~~Jason Lee~~~~~~~~~~~~~~


香港摔角手打入殿堂賽事
其實呢個訪問我想做好耐,由上年5月開始約到9月終於做得成,但衰在自己拖稿,最後就決定用呢篇訪問作為2017年第一擊!事關1月8日喺柴灣Youth Square有場「熱血寒冬VI」摔角比賽,會有香港、泰國、日本同新加坡等地嘅職業摔角手大格鬥,聽到都覺得熱血!

講返Hoho Lun(何顥麟)同Jason Lee嘅威水史先,呢對本地摔角手上年6月就去美國參加由WWE舉辨嘅「世界輕量級經典賽」!WWE呀,對香港摔角手嚟講,就好似踢緊南華但可以打歐聯一樣咁興奮。雖然贏唔到冠軍,但就令全世界知道香港都有打出國際水平嘅職業摔角手,連最新嘅摔角遊戲《WWE 2K17》都有佢哋份!



宇宙空間代表
Hoho Lun 何顥麟 ︰「同外國摔角手打時冇被人笑之餘,原來都打得唔失禮。」

https://www.facebook.com/outerspacewrestling/

「我由2007年開始打摔角,初時只係玩玩下,後來上網搵到一班都想玩摔角嘅朋友,於是就搵個地方喺地下鋪張墊,亂打一通,當時冇人教,因為大家都只當係玩。後來覺得與其鋪墊玩,不如夾錢整個擂台啦,咁就喺沙田租咗個單位,放埋擂台就開始成日練習,當練了一段日子之後,十幾廿個摔角手就商量搞個show啦,去到2009年終於搞咗第一場摔角show。」

「當時在工廈搞完show後的一年,就想更進一步,自己去外國試試自己功夫,想知道自學的功夫有冇錯,2010年去了英國學摔角,又估唔到以前自學嘅功夫又啱,同外國摔角手打時冇被人笑之餘,原來都打得唔失禮,於是就考慮做一個全職摔角手,開始我職業摔角手生涯。」

「其實以前目標係想去日本打摔角,因為我細個時睇日本摔角比較多,但09年我就已經完成目標,後來就諗下有冇機會去美國打比賽。點知有日就收到日本朋友問有冇興趣去美國打摔國呀,我當然話有啦,於是好快就整好履歷畀佢,結果等咗3個月都冇消息,以為人哋都係講下就算,石沈大海。點知過一陣就收到WWE嘅通知,叫我過去打比賽。心諗『唔係下話,真係有架?好啦,去囉』,於我是我去咗美國比賽,仲簽埋WWE同成立自己團隊宇宙空間添。」雖然威到美國打摔角,但何顥麟話屋企人都係得個『哦』字,唔叫佢正正經經搵份工已經好感激。



港摔代表
Jason Lee︰「日本打摔角會打比較激,試過被人打到暈喺擂台。」

https://www.facebook.com/HongKongWrestling

「我叫Jason Lee,都係一個職業摔角手。我同摔角嘅邂逅都算幾奇妙,因為細個時唔知點解屋企會收到衛星電視台,而個台又睇到摔角,咁細個見到有人打得咁精彩,就自自然然鍾意咗摔角,後來喺網上見到有人召集一齊玩摔角,我覺得好難得搵到志同道合嘅人一齊玩,於是就加入佢哋嘅練習,後來更一齊成立港摔。」

見Jason大大隻,砂煲咁大個拳頭又紋晒身咁,以為佢會好狂野,點知訪問時原來比較怕醜,但換返套戰衣上到擂台影相時,啲殺氣就出返嚟。除咗李小龍戰衣之外,Jason就連絕招名都改埋做「死亡遊戲」,加上佢將中國功夫融入摔角,所以Jason喺日本摔角都有一定人氣。

「09年之後自己去咗日本打摔角,當年只係得17歲,原本只係去學3個月,但後摔角會決定畀機會我打,結果一打就4年,後來仲贏埋NWA冠軍。喺日本打摔角會打比較激,試過被人打到暈喺擂台,冇咗意識。日本摔角已經好耐歷史,觀眾已經知道係表演性質,但入場睇比賽仍然係好靜,好嚴肅。後來返香港同何顥麟一齊去美國打比賽。不過日本打完,美國又打完,但返到香港仍然係冇人識你,哈哈。」



摔角唔係渣流灘

「好多唔認識摔角嘅人都會覺得係假,等我解釋下大家就會明白。摔角其實是透過搏擊運動,利用擂台呢個地方作為平台,為觀眾提供娛樂嘅表演藝術,而我哋打嘅比賽都會表演賽。比賽入面嘅勝負唔係關鍵,而係觀眾睇睇得開心,返到屋企會回味,比較著重娛樂性。」摔角係娛樂,而比賽係表演性質,但入面用到嘅技術、體能同體能就全部都係真功夫。

「正因為係咁,所以大家都以為摔角係假,但你入場睇過就知道完全冇假,拳拳到肉,真係會成個人撻落擂台,有時會喺擂台外嘅硬地,咁點先算係假呢?假如係我打你一拳,但打唔中你又畀反應,呢啲就叫假喇。我哋每一拳每一腳都真係打中,你睇節目會到見摔角手打完都周身紅晒,我哋就好似用身體去講一個故仔畀大家聽。」何顥麟話自從佢哋去完美國後,香港都多咗人知道摔角係乜嘢一回事之後,已經冇咁多人話摔角係流灘。如果你再話假嘅,建議你唔好埋沒自己才能,上去捱一嘢先啦!現場睇你就會知道就算係假都好堅!真係拳拳到肉,我見Jason成set連續技加飛踢,真係好似打緊機咁流暢,打落嘭嘭聲。



競技摔角唔留手

摔角可以分為「競技」同「表演」性質呢兩種。大家睇美國嘅摔角可能會見到有人打打下衝上台,甚至比賽時無端端有個女仔會走入擂台錫你一啖,呢啲充滿娛樂性嘅元素喺表演賽經常生。如果喺日本打就唔同風格,因為日本摔角競技性質比較強,比賽會追求真實感,所以兩位摔角手上到擂台就算都係打表演賽,但佢哋都唔留手,打得特別激烈。

競技摔角打得更激烈,而表演摔角就娛樂性豐富,甚至有埋劇情。咁香港嘅摔角又屬於邊種呢?「由於香港一年先得幾次摔角show,所以好難有劇情,就算有劇情同人物設定,你都唔會記得。大家入場都係想睇下有咩招式,所以香港摔角風格係同日本類似,傾向競技性質。」睇摔角最開心就見到大亂鬥,由台上打到台下,有時又拎起枱枱櫈櫈互毆,香港嘅摔角一樣會有呢啲元素,氣氛都非常好。如果你都想感受下香港摔角氣候,呢個星期日,1月8日喺柴灣Youth Square就有場比賽,想買飛入場就快啲問下港摔,聽講一飛難求呀!



摔角手最緊要夠毅力

齋睇唔夠嘅,我想學摔角有咩門路先?Sorry,暫時唔會再開班。「我地暫時唔收人,因為怕人識少少扮代表,二來唔想見到人頂唔順訓練而走。因為做摔角手第一係要毅力,唔好半途而廢。大家以為摔角係興趣班,想入嚟學絕招,但其實我哋係想訓練專業摔角手,所以基本體能訓練係會好辛苦。」何顥麟同Jason亦老實講,今年佢哋都冇時間教大家,只會幫現有香港手一齊練習,希望可以令本地摔角手多啲去外國比賽,證明香港摔角手係有料到!


根據過往經驗,飾演美女同學的演員,很大機會都會冒起成為新星。今次訪問的對象陳欣妍(Shirley),就會於本月上映的《我們的6E班》中出演一角,你說,她又會不會成為下一位冒起的新星? ... ... ...
people
演員夢 - Shirley Chan 陳欣妍
20 Sep 2017
接連拍了多套沉重負面的電影,雖然廣收好評,但過程卻令許瑋甯情緒受影響,於是拍完《紅衣小女孩2》的她也大呼:「我要拍喜劇!」
people
真的怕了 - Ann Hsu 許瑋甯
18 Sep 2017