{ SKIP }
文:MenClub Mean娜  圖:MenClub
POSTED ON 31 Mar 2017


《大時代》雖然係九十年代初出品,但因為太經典,到今時今日,邵仲衡出街依然成日有fans要求selfie,有啲人會叫佢丁孝蟹,有啲人會叫佢邵仲衡。

我成日都講,如果你叫我『孝哥』我一定會好開心,但你叫我『邵仲衡』我會更開心囉!不過通常我第一個回答都係︰『唔使客氣,嚟啦!』哈哈哈哈!」
咁fans們下次見到邵仲衡就要識做,知道要點yo喇~

《大時代》中飾演丁孝蟹嘅邵仲衡,當年憑俊俏外貌及冷酷形象嬴得大量粉絲,兩年前神劇重播,再次審視年輕時嘅邵仲衡,唔少觀眾都表示今時今日嘅佢,比以前更Charm更有型,歲月痕跡令佢更有男人味。

邵仲衡就笑言︰「我始終相信一樣嘢,唔到你唔服,人會衰老,最重要係保持心境,同埋知識、對新鮮事物嘅追求,或者去見多啲新事物,等自己好似一部機咁可以reboot再reboot,就真係唔使怕年月增長,老去咪老去囉,因為呢樣嘢對我嚟講唔係好大影響。」




邵仲衡53歲都keep得咁好咁受歡迎,一定少不了異性埋身。
其實佢已名草有主,結咗婚成十幾年。
唔知作為一位型佬,又係點睇愛情點睇婚姻呢?

邵仲衡︰「人係需要愛情,當然專一就最好不過,但都唔代表你唔可以去欣賞你覺得眼前一亮嘅異性,如果你話完全唔睇,咁其實唔係好現實。尤其是我哋做呢行,遇到好多唔同對手、好多感情戲,或者同場遇到好多好靚、好豔麗、好突出嘅合作伙伴,咁做呢行有樣好,就係你可以好多機會去欣賞佢哋,而我都好樂於去欣賞同埋同佢哋合作。」

咁唔知喺選擇配偶方面,邵仲衡又會唔會一樣咁睇重外貌呢?
「如果話完全唔睇外表,咁就唔係好現實,但係亦有一樣嘢,所謂傳統智慧就各花入各眼,每一個人靚嘅標準都唔同,比如我覺得好靚好靚,但人哋又覺得唔係好靚。」
話雖如此,佢都建議如果你想儘量令人眼前一亮,就千祈唔好偷懶,努力執正自己實會加分。


你哋努力執正自己加分就為咗脫離單身,但結咗婚十幾年嘅邵仲衡就表示,婚後有時發覺「其實自己一個更開心」︰「我覺得結婚之後保持一個單身嘅時間、一個人靜落嚟嘅時間係好好嘅,甚至可以話對我個人嚟講係好重要嘅事,可能每一日都要有啲時間去獨處,有時大家分開吓反而會令段感情更加好,日日對住得多其實會flat嘅,呢個係真。我覺得有時行開下其實仲好,又係傳統智慧啦,『小別勝新婚』嘛!冇講錯架,係真架呢樣嘢!」


就咁聽呢番見解都覺得邵仲衡心態都仲keep住咁young,佢亦都承認其實自己仲有細路仔嘅一面︰「我成日都同人講,有啲你鍾意嘅波鞋,係唔使慢慢揀,你見到佢就點都要買咗佢。即係你見到佢,你個腦就會即刻諗︰係呢對架喇,係要去買,你亦都唔會點睇幾多錢,貴極有限啫。
「你要左諗右諗買唔買,其實嗰對就唔值得買,我覺得通常男人都會係咁。」

多年前曾涉足汽車改裝生意,唔知而家係咪仲咁鍾意車呢?
「我覺得呢樣嘢改唔到,我記得我十五、六歲嘅時候已經開始有習慣係去廁所嘅時候都要睇車書,咁終於睇埋睇埋後來就有十幾年做關於汽車嘅生意。咁唔知係咪因為我自己對自由嘅需要,汽車係可以擴闊你嘅活動範圍,我諗唔多唔少都係心理反射嚟,加上汽車無論係機械嘅配搭、設計、形狀、Styling嗰啲,其實一路反映人類社會又或者美學嘅前進,係好多姿多彩架。」
「人點可以冇自己喜歡嘅嘢,咁我覺得呢啲係好嘅,同埋可以畀到你正能量,令你可以喺生活中繼續向前行嘅燃料。」

面對喜歡嘅事物,邵仲衡有一份執著與堅持。
佢曾經喺香港理工大學修讀design,非常欣賞北角皇都戲院嘅設計,加上戲院歷史悠久,邵仲衡不忍戲院被拆,甚至拍片支持保留戲院。
面對逐漸陌生及商業化嘅香港,邵仲衡認為未來香港一定會繼續有好多事物改變︰「每一個文化嘅系統都會改變,但應該對自然、保育等等發揮得更好。點解人哋去旅行,第一、第二名嘅旅遊城市唔係倫敦就係巴黎,因為倫敦同巴黎嘅市中心方圓十里都係啲舊樓,起碼都一、二百年歷史。其實啲人去到就係想睇呢樣嘢,你唔好唔記得喎,佢哋都係一啲財經中心,所謂經濟好發達嘅城市,咁唔代表佢要殺晒所有舊樓,而係要揀啲啱嘅、適合嘅去保留。」




然而近年香港政治動盪,邵仲衡即使更愛香港,都曾經諗過離開︰「其實有段時間我都動搖,早幾年你見好多嘢都唔太對路。我諗我係好典型嘅香港仔,我又經歷過返國內,去過日本同人做生意,去過歐洲、美國、澳洲同唔同人互動,喺經驗中唔多唔少會建立到價值觀,跟住會發覺而家香港有好多嘢唔妥,又京官南下周圍又封晒水馬,其實有咩咁重要,重要係大家開開心心,你咁驚人哋去示威又或者發表同你唔相同嘅意見,咁何必嚟呢?嚟都係想聽人意見。咁你嚟到啲人又返工又返唔到,好似如臨大敵咁就冇意思。」


不過對邵仲衡而言,香港始終係個有趣嘅地方,如果可以繼續,佢都希望留喺香港,憑自己力量,為香港帶來一點新鮮空氣。


venue︰21 whitfield hong kong
makeup︰Gigi Lee

丞琳說︰「每一個每一個Take之後,他(導演)的要求會愈來愈高,然後你就可以感受得到他的希望,覺得一天都背負著他給你的壓力,所以他才是片場上最可怕的鬼。」 ... ... ... ... ...
people
「他才是片場上最可怕的鬼。」——《紅衣小女孩2》程偉豪、楊丞琳 ...
21 Sep 2017
根據過往經驗,飾演美女同學的演員,很大機會都會冒起成為新星。今次訪問的對象陳欣妍(Shirley),就會於本月上映的《我們的6E班》中出演一角,你說,她又會不會成為下一位冒起的新星? ... ... ...
people
演員夢 - Shirley Chan 陳欣妍
20 Sep 2017