{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 15 May 2017

剛剛刷新Rolex拍賣成交價的Ref. 6062 'Bao Dai',來自兩日前舉行的Phillips Geneva Watch Auction: Five,一隻1952年產的18K金撈,從2.5M瑞郎競投至5M,計返港紙差不多成4千萬;咁貴全因隻腕錶別具歷史意義,其擁有者為越南的末代皇帝,年號「Bao Dai」。其實早於2002年的日內瓦拍賣會中,呢隻Ref. 6062 'Bao Dai' 已經憑US$235,000美元成為當年最貴的Rolex拍賣品,15年後嘅今日,升值足足21倍有多!

要知道點解咁誇張,就要睇下佢當年嗰位主人 —越南阮朝13任君主,亦係末代皇帝Nguyễn Phúc Vĩnh Thụy阮福永瑞,又名阮福睓;9歲被封為東宮太子,且被送到巴黎接受西方教育薰陶,12歲返國於順化登基,稱安南國王,改年號「保大」,所以又稱之為「保大帝」。

有讀歷史都知道,少主年幼登基,事必後宮干政,做一輪傀儡皇帝,但幸運的是,保大帝最後仍能全身而退 : 1932年親政,1945年退位,流亡之時亦嚟過香港,最後97年於巴黎病逝,享年84歲。

呢隻黃金黑面鑽石Rolex,據聞是保大帝於1954年在日內瓦購買的,而同版本的Ref. 6062其實共有3隻,見到如此拍賣佳績,相信剩下兩隻,若果仍然在生的話,很快便會現身。

1952年產,直徑36mm的18K黃金錶殼,黑面錶盤配黃金指針,5個鑽石indexes盤踞於12、2、4、8、10點位置,比較得意的是由於12點位有鑽石,Rolex標誌被稍移向下。中間的「Officially Certified Chronometer」應被移除,下方換上一個月相顯示,腕錶搭載一隻自家Perpetual,cal. 9 3/4'''自動上鏈機芯。


Source : Phillips


本來水楢桶已具一定嘅珍稀價值,如今 2017 版 ミズナラ 更加有個 18 年嘅 Age Statement,用埋 50 年嘅水楢桶老酒調和,肯定炒上天價!
watchesandwine
2017 版山崎水楢桶威士忌 — 搶手在有個 18 年的 Age Statement
20 Sep 2017
朗格同時發佈多 4 隻經典系列嘅藍面版本,包括我地好熟悉嘅 Lange 1、Lange 1 Daymatic、Saxonia、Saxonia Automatic,而家全部有 blue dial 俾大家揀
watchesandwine
【眾星伴月】朗格 Lange 1、Lange 1 Daymatic、Saxonia、Saxonia Automatic in BLUE . ...
20 Sep 2017