{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 07 Jul 2017

私通俄國、炒FBI阿頭,美國總統Donald Trump雖然一直向習大大示好,但明眼人一睇就知,侵侵是為通俄一事模糊視線。儘管事件尚在調查當中,不過若然Trump真的與普京有點來往,拜託他學一學前KGB特工的品味和戴錶的格調。來自美國一位篤棟笑藝人Joe Mande的Twitter,原來地球上最Powerful的男人,不單止唔識打呔,連錶都唔係好識戴。

雖說美帝總統要怎樣穿戴,應該地球上沒多少人可以加意見,但堂堂一國統領,某程度上都代表著他的國家。美國人看到他超長的領呔,白眼早就反到去後腦,今次再現超幼細土豪金錶,肥厚的手腕頓成束縛Play戴法;已經不是品不品味的問題,戴到這個地步,不舒服亦阻礙血液流通,實在讓一眾美國人頂唔順。

腕錶配合手腕Size的邏輯,即使不是腕錶專家,亦能憑常識推論。試想想The Rock般的巨大肌肉佬,如手上戴著一隻3Xmm的Nomos Campus,你肯定覺得不順眼,至少都要戴百年靈那種Oversize錶,才能顯出霸氣。侵侵本來是以霸氣見稱,以前做節目講「You’re fired」,講得多麼順口,有著Oversize身型與地位,配搭扎肉金錶,怎想都不對。

給侵侵的建議,多一點請教普京吧,他是識錶之人,PP、AP、朗格,懂得欣賞最頂級的工藝,而且個人Carry得起;不過你時聽過Trump會聽人勸告呢? 但願他覺得不舒服後,至少把錶帶加長一下,不要勒住美國人條氣。


柚木錶盤猶如還原 Vintage 帆船嗰種木質甲板,以前有玩過《大航海時代》嘅巴打,一定明嗰種浩瀚感覺!
watchesandwine
【經典】Corum 靚款海軍上將,Admiral AC-ONE 45 新批柚木錶盤夠吸引 ... ...
21 Jul 2017
茶酒兩溝,今日我飲嘅每一杯,都係敬你嘅 ChesterBennington
watchesandwine
【Tomatin玩嘢】如果用波本威士忌桶去Age啲紅茶會點? 呢個就係答案 ... ...
21 Jul 2017