{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 07 Dec 2017

由於年份威士忌買少見少,其實好多威士忌品牌都轉移重點到橡木桶身上,Macallan的Rare Cask系列就是最好例子。當然這個決定是商業考慮 (年輕酒都可以Blend出去賣),但事實上橡木桶也確實有靈魂般的重要性。

有人說,要識得欣賞威士忌,先要從橡木桶的知識入手,上月Macallan又發佈新的系列—Exceptional Single Cask,以單桶手法保留原來風味。

有些威士忌可能經過調和,或者過桶處理,最後裝瓶的味道是經過精心安排,不過Cask Strength、Single Cask系列的特別則是強調橡木桶裡那種強大、豐富的爆發力

整個新系列皆由歐洲雪莉桶陳釀,年份從1995至2004,據官方的說法是希望飲家更了解Macallan單桶威士忌的深度與複雜性,每一枝的味道都是獨一無二,永遠不會重複。價錢由US$250至US$1,300不等,上月已開售。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018