{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 13 Nov 2017

唔係話要吹奏Netflix,但Netflix時不時加入新奇影片,我唔講近期譚玉瑛姐姐宣傳套《Stranger Things》Season 2,俾我發現咗套紀錄片《Todo Sobre El Asado》(中譯:阿根廷的烤肉盛宴),怪得嚟好好笑。

「喺建築工地,美國人會坐低食三文治,喺阿根廷,我地會喺塊空地燒柴燒肉」你就知道燒肉對阿根廷人到底有幾重要。

導演Gastón Duprat同Mariano Cohn,用咗一個好奇怪嘅角度拍攝紀錄片,不論取材、鏡頭調度、訪問問題、拍攝手法都相當怪雞,跳脫地將「阿根廷的烤肉」呢個主題演譯得相當有趣,由最初教你點屠宰牛隻、阿根廷有烤肉大學、燒肉要擇咩部位等等,最痴線係,佢竟然問一個烤肉大師一條問題:「你有無嘢想同素食者講?」,然後大師個樣西到一個點。

不過最搞笑都係一段講「匙羹切肉」嘅故仔,話說阿根廷布宜諾斯艾利斯有間好受歡迎嘅扒房LA BRIGADA,連球星美斯都係座上客,餐廳老闆介紹咗佢地嘅招牌菜,Bife de Chorizo 即係我地平日食嘅Sirloin 或New York Strip,不過佢地將塊肉上枱serve客時,就會表演用叉同匙羹cut,証明塊肉又嫩又腍,不過原因係點?自己睇套片啦。

美式燒牛肉 力戰 七割五分純米古酒。
gourmet
美式燒牛肉配搭Sake?扒房Lawry’s驚喜Sake Pairing晚宴
24 Sep 2018
留意返,我偶像,Marco Pierre White。
gourmet
米芝蓮想俾星我?英國殿堂級大廚串爆回應「唔L使」
20 Sep 2018