{ SKIP }

POSTED ON 03 Jan 2017



元旦日就有位人兄因為食咗自製嘅河豚(雞泡魚)而中毒入廠,不過自小睇日本風情畫(或者唔係),都有印象河豚係超級毒物,絕對唔能夠輕易自己處理,尤其是依家網上咁多片睇,千祈唔好以為睇完片就可以自己劏。



河豚刺身自日本江戶時代已經流行,奉為人間美味,不過日本人對處理河豚料理嘅要求格外嚴格,料理師傅需經約五年測試考取牌照,才有資格處理河豚。(強國某省話四日就可以完成培訓同取得資格,諗起都心都寒埋。)


你可以睇下日本師傅點樣處理雞泡魚:



點解咁要咁嚴格處理?因為河豚河豚嘅內臟、肌肉、血液、皮膚等等唔同部位都有水溶性神經毒素,以肝最毒,毒素強度係氰化鈉嘅1000 倍以上(上年嘅天津大爆炸,正正就係氰化鈉…),每隻河豚嘅毒素足夠殺死30個人,進食後,可以喺四個鐘內奪人性命,真心好恐怖。


雖然毒性強,但河豚嘅美味依然吸引到好多人想同死神同枱食飯。唔止係日本,其實中國古代都有唔少歷史名人係河豚愛好者,好似北宋詩人蘇軾、歐陽修等等均愛好此道,不過我相信佢地今世投胎就唔敢食啦。


嘢真係唔可以亂食,尤其係有毒性嘅食材,要謹慎處理。




即係咁,呢間本身喺大埔廣福邨街市嘅九米香,係大埔人都應該識。
gourmet
【醒少少免問候】旺角重開串咀「好難食牛肉麵」
22 May 2017
四手聯彈聽過,四手晚宴未聽過?咁你要試下啦!
gourmet
【法國 X 新加坡米芝蓮】聯乘名廚四手晚宴
22 May 2017